Mitä onnistuneen metsästyskoiran kasvattaminen vaatii? Monella on ajatus, että otan metsästyskoiran ja saalista alkaa tulla ennennäkemättömään tahtiin. Näinhän se käytännössä meneekin, jos itsellä on osaamista ja koiralla kykyjä. Hyvän metsästyskoiran kasvattaminen vaatii panostusta, aikaa siihen että sitä koulutetaan ja viedään metsälle. Ensimmäinen vuosi on koiran elämässä hyvin tärkeää aikaa, on herkkyyttä oppia asioita, myös yhteistyötä ihmisen kanssa.

 

Onnistunut metsästys lintukoiran kanssa vaatii moninkertaisen vaivannäön ajavaan koiraan verrattuna. Tarvitaan tottelevaisuutta, jota hiotaan läpi koko elämän ihan pennusta alkaen. Tarvitaan onnistuneita noutoharjoituksia ja luontaista riistaviettiä, jota osataan ottaa esille koirasta. Ennen kuin yhtään elävää riistaa on noudettu, pitää yhteistyö ihmisen ja koiran välillä olla saumatonta. Monella homma kaatuu juuri ajan puutteeseen, malttamattomuuteen ja osaamisen pulaan. Noutaminen on herkkää hommaa, yksi virhe huonoon paikkaan voi olla korjaamattomissa. Toisaalta lähes pennusta kuin pennusta kasvaa osaavissa käsissä toimiva metsästyskoira, vaikka englanninspringerspanielit ovatkin Suomessa paljon ihan seurakoiran virassa. 

Ajokoiran kasvatus menee ehkä hieman toisenlaisella otteella verrattuna lintukoiraan. Kevätpennut ovat mielestäni paras sijoitus, ajatellen koiran herkkyyskautta juuri neljän kuukauden- puolen vuoden iässä. Ensimmäisen syksyn metsässä vietetyt päivät ovat välttämätön pohja riistavietin nousemiselle. Käytännössä koiraa pitäisi viedä metsään joka viikko ja useammankin. Ohjaajan rooli on lähinnä olla koiran tukena, antaa sille aikaa löytää sisäinen palo riistaan. Riistarikkailla mailla kuljeskeleminen antaa tilaisuuden päästä jäljelle, jopa ajamaan riistaa jo alle puolen vuoden iässä. Kun ajava koira kerran saa hommaan sisäisen palon, tarvitaan vielä vuosien kokemus selvittää juonikkaiden metsäneläinten harhautusyrityksiä. Monella kärsivällisyys loppuu ennen aikojaan, vaikka metsästyskoiran voidaan ajatella olevan parhaimmillaan ehkä viiden vuoden iässä. 

 

Vaikka perheeseen haetaan metsästyskoiraa, ennen koiran ottamista on hyvä ajatella, mitä muuta kuin metsästystä koiran elämässä tapahtuu. Linnustuskausi on oikeastaan hyvin lyhyt ja ajavalla koirallakin voi metsästää vain puoli vuotta. Jokaisella metsästyskoiralla on oikeus saada elää ihmisen seurassa rakastettuna perheenjäsenenä. Koiraa ei tarvitse ottaa sänkyyn viereensä nukkumaan, mutta sitä pitää kävelyttää ja hoitaa päivittäin ja tarjota virikkeitä pelkän häkissä olemisen lisäksi. Ajokoiralle tekee kyllä hyvää saada olla ihan itsekseenkin omien ajatustensa kanssa, sitä ei tarvitse pitää vierihoidossa koko elämäänsä, toisin kuin on asia lintukoirien kanssa.  Kasvattajan neuvoja kannattaa kuunnella ja niitä kannattaa kysyä. Alan kirjallisuutta löytyy myös hyviä vinkkejä, aina voi oppia lisää vaikka olisikin jo konkari koiran kouluttamisessa.

 

YHTEYSTIEDOT

Mari ja Niko Ovaska
Ripakkolantie 18, 57210 Savonlinna
P. 044 093 2852
ovaska.mari@gmail.com

 

Facebook